Dua jenis tuak atau nira terkenal ialah dari
pokok kelapa dan nipah. Tuak juga diperoleh dari pokok kurma, tal dan kabung.
Di Kelantan, secara tradisinyapermintaan terhadap
tuak amat tinggi pada bulan Ramadan. Permintaan melebihi penawaran sehingga ada
yang kecewa tidak mendapat bekalan untuk berbuka.
Namun sekarang ini tuak ada dijual sepanjang
tahun. Antara lokasi menjual tuak sepanjang tahun ialah di Kampung Kemumin,
Pengkalan Chepa.
Dua jenis tuak yang ada di sini ialah tuak
nipah dan tuak kelapa. Tuak nipah diambil dari pokok nipah yang banyak terdapat
di tepi atau kawasan lembah di sepanjang Sungai Pengkalan Datu.
Proses menghasilkan air tuak dari pokok nipah
mengambil masa lama kerana tuak yang keluar dari tandan yang dipotong hanya
menitis perlahan. Setandan pokok mampu mengeluarkan sehingga satu liter air
sehari.
Air tuak itu dicampur sedikit kepingan kayu
cengal yang dinamakan ‘laghu’ (laru) untuk mengelak ia cepat masam.
Selain itu, untuk mengekalkan kesegaran air
tuak, boleh juga disimpan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment