Banyak
orang yang hanya tahu makan tanpa mengetahui nama sebenar kuih. Ada tu,
mempertikaikan mengapa rasa lain berbanding yang biasa dimakan.
Rasa
berbeza sebabnya kuih itu namanya berbeza berbanding yang biasa dimakan. Jadi,
lainlah rasanya, biarpun rupanya hampir sama.
Antara
jenis kuih yang banyak orang tertukar ialah kuih karipap dengan kuih spera. Kedua-duanya
memang agak sama jika dilihat dari luar.
Kalaupun
ada perbezaan dari segi bentuknya, ialah gemuk dengan leper serta lonjong.
Itupun jika si pembuatnya membuat dalam bentuk begitu untuk membezakan.
Sebenarnya,
karipap dan spera menggunakan adunan tepung yang sama untuk membuat ‘kulit’.
Apa yang membezakan ialah inti di dalam.
Ada
juga yang mengatakan sedikit perbezaan dari segi bentuk, iaitu karipap lebih ‘gemuk’
dan spera pula ‘kurus’ serta lonjong.
Inti karipap adalah keledek, daging atau sarding yang dimasak dengan rempah. Bentuknya
lebih ‘gemuk’ atau nampak berisi.
Manakala
spera pula intinya kelapa pedas macam cucur badak. Bentuknya leper atau ‘kurus’
dan lebih lonjong.
Jadi,
jika membeli kuih di pasar, pastikan apa yang dijual itu karipap atau spera.
Kalau tak tahu, kena tanya.
Lainlah
jika tidak kisah tentang intinya. Tidak kiralah karipap atau spera, asal boleh
dimakan. Kalau macam tu boleh pakai tunjuk sahaja. Nasiblah sama ada karipap
atau spera.
No comments:
Post a Comment