Jambu
gelas (Syngium spp) merupakan sejenis buah nadir yang tumbuh di
Malaysia dan kini semakin ramai generasi muda yang mengenalinya. Jambu gelas
ini diberikan nama kerana bentuknya yang besar seperti gelas dengan lazimnya
berwarna putih susu. Disebabkan warna putih seperti susu, maka jambu gelas juga
dikenali jambu susu.
Jambu
gelas ini juga dipercayai berasal daripada luar negara atau ada dilaporkan ia
adalah natif dari Asia Tenggara. Pokok jambu gelas tersebut lazimnya ditanam
daripada anak benih yang disemai daripada bijinya.
Buah jambu gelas yang masak
selalunya ada mengandungi biji benih bersaiz besar guli dan boleh tumbuh digunakan
sebagai biji benih.
Lazimnya
dengan penjagaan baik ia mula berbunga seawal 5-6 tahun ditanam. Bagaimana pun
kini telah ada viral dimana pokok jambu gelas yang masih muda dan kecil ini
telah berbunga dan berbuah.
Bunga
dengan jambak yang besar akan didebungakan serangga dan membentuk putik buah
jambu gelas berwarna keputihan. Putik buah atau buah yang masih kacil elok dibalut
untuk mengelak kena serangan ulat buah.
Buah
jambu gelas yang telah masak akan bertukar daripada warna hijau kepada putih
cerah. Apabila dibelah, buah jambu ini mempunyai isi yang padat.
Buah
ini kalau betul-betul masak sedap kalau dimakan begitu saja. Atau pun buat
jeruk. Potong nipis-nipis dan masuk dalam bekas dan bubuh gula.
No comments:
Post a Comment