Pokok
kabung, kantor atau enau (bahasa Inggeris Common Sugar
Palm) ialah satu spesies tumbuhan dalam famili Arecaceae yang
berasal dari Asia Tenggara dan Australia Utara. Nama botaninya Arenga
pinnata.
Buah
kabung atau arenga pinnata adalah tumbuhan palma berasal dari tropika Asia dan
tumbuh melebar dalam hutan khatulistiwa, termasuk Malaysia, Indonesia dan
Filipina.
Isi
buah pokok kabung biasanya menjadi bahan campuran dalam cendol, air batu campur
dan hidangan lain. Kelembutan isinya seumpama gula-gula getah dan rasanya
manis. Malah ia juga boleh diibarat seperti kurma Malaysia dan permintaan
terhadapnya kini begitu tinggi sekali.
Buah
pokok kabung dihasilkan dari pokok matang dengan buahnya akan kelihatan
berjuntai-juntai pada tandan sepanjang 1.5 meter (5 kaki). Setiap tandan buah
kabong mempunyai purata sebanyak 10 tangkai. Setiap tangkai terdapat lebih
kurang 50 biji buah kabung.
Buah
kabung mempunyai kulit berwarna hijau yang tidak boleh dimakan begitu sahaja
kerana kulitnya mengeluarkan getah yang sangat gatal.
Kerja
memetik buah kabung agak sukar kerana memerlukan kepakaran tertentu. Selain
perlu pandai memanjat, pemetiknya juga perlu lasak kerana tandan dan tangkai
buah mempunyai debu dan mengeluarkan getah yang menyebabkan badan menjadi gatal.
Proses
mengeluarkan isi kabung bermula dengan merebus buahnya dalam air yang mendidih.
Buah itu kemudian dipotong pada tampuknya bagi membolehkan isinya keluar dengan
mudah menggunakan pengepit kayu.
Setiap
biji buah kabung mempunyai tiga ulas isi yang berwarna putih jernih tetapi isi
buah itu tidak boleh dimakan selagi ia tidak direndam dalam air bersih selama
tiga hari.
Selain
dengan cara merebus, satu lagi kaedah yang boleh digunakan untuk mengeluarkan
isi buah kabung ialah dengan membakar tandan buah itu dalam api yang marak.
Isi
buah kabung yang siap diproses amat enak dimakan sebagai kudapan iaitu dengan
mencampuri air sirap, puding atau ais kacang.
Selain
itu, isi buah kabung segar juga boleh dimakan begitu saja kerana lembut dan
manis secara semula jadi.
Isi
buah kabung ini yang mempunyai pelbagai warna, rasa manis, kenyal dan seperti
agar-agar amat enak dimakan dan dipercayai dapat menurunkan suhu badan.
Kandungan
gizi buah Kabung mengandungi kalori 164mg, sodium 19.58 mg, potassium 170.88
mg, karbohidrat 42.61 g, protein 0.64 g, Vit A 3.56 IU, vit C 0.89mg, calcium
78.32 mg, iron 0.52mg.
Buah ini mengandungi serat yang tinggi yang boleh membantu proses penghadaman.
ia juga mengndungi karbohidrat yang boleh memberikan rasa kenyang dan
memberikan tenaga.
Buah kabung mengandungi kalsium yang tinggi yang sangat baik untuk menguatkan
tulang terutama bagi mereka yang alahan kepada susu.
Selain
daripada menikmati buahnya yang enak, buah kabung dikatakan berkesan untuk:
-
Untuk mengubati demam
-
Mengubati sakit perut.
-
Mengubati sembelit.
-
Mengurangkan noda-noda hitam di wajah
-
Mencegah osteoporosis.
No comments:
Post a Comment