Monday, 21 April 2025

KERABU BUNGA NIPAH HIDANGAN EKSOTIK

 
Kerabu bunga nipah menjadi hidangan istimewa penduduk di delta Sungai Kelantan. Di kawasan tersebut terdapat pokok nipah tumbuh subur. Bunga nipah yang belum kembang diambil untuk dibuat kerabu.
 
Bunga nipah yang digunakan bukan keseluruhan bahagian bunga. Sebaliknya yang diambil hanyalah "umbut" bunga nipah, kemudian dicelur seketika sebelum diparut serta diperah untuk membuang air yang berasa pahit.

Resipi kerabu bunga nipah adalah sama dengan membuat kerabu mengguna bahan lain. Setiap orang boleh membuatnya mengikut cita rasa masing-masing.

Namun, kebiasannya proses menghasilkan kerabu nipah menggunakan campuran bawang kisar, isi ikan selayang rebus, serbuk lada hitam, kerisik, gula, air asam, limau nipis, santan, bawang besar, bunga kantan, cili besar, daun kesum dan hirisan mangga muda. Bahan utamanya tentulah bunga nipah.

Cabaran membuat kerabu nipah sebenarnya ialah untuk mendapatkan bunga nipah. Pokok nipah terdapat di tepi sungai yang memerlukan pencari bunga nipah menggunakan perahu untuk bergerak di sepanjang sungai. 

Gambar - kerabu bunga nipah ketika hadir jamuan di Pulau Pisang. 
 

No comments:

Post a Comment