Monday 2 August 2021

JERING MASAK LEMAK CILI API

 
Jering masak lemak cili api. Memang sedap dan kaya khasiat. 
 
Biasanya buah jering muda dibuat ulam. Manakala jering tua pula direbus menjadi jering rebus yang dimakan bersama kelapa parut dicampur sedikit gula dan garam. 
 
Jering masak lemak cili api dibuat menggunakan jering tua atau yang telah keras. Jadi, sebelum dibuat masak lemak cili api, ia direbus terlebih dahulu agar lembut. 
 
Buah yang telah direbus itu kemudian ditumbuk agar menjadi lebih lembut dan isinya tidak bergitu padat. Kiranya untuk mudah dimakan nanti. 
 
Bahan lain untuk membuat jering masak lemak cili api terpulang kepada cita rasa masing-masing. Boleh dicampur dengan udang mahupun ikan bilis. 
 
Rasanya memang sedap. Rasa macam biji cempedak rebus. Baunya harum membangkitkan rasa.

No comments:

Post a Comment