Nira atau tuak kabung dihasilkan dari pokok kabung. Pokok kabung
sejenis pokok palma. Pokok kabung juga dipanggil pokok enau, pokok aren dan
pokok kantau (kantor). Pokok kabung tumbuh di kawasan lembah mahupun hutan di
bukit.
Nira
pokok kabung dihasilkan dari tangkai atau tandan bunga jantan.
Tidak semua tandan pokok kabung mengeluarkan nira kerana hanya tandan
bunga jantan sahaja yang boleh 'dipujuk' untuk mengeluarkan niranya.
Tandan bunga betina pula tidak akan mengeluarkan nira meskipun dipujuk
seperti tandan bunga jantan.
Kerja 'memujuk' mengikut istilah yang digunakan pemungut nira, iaitu
dengan mengetuk batang tandan bunga jantan secara perlahan.
Sebelum batang tandan bunga jantan dicantas, batang tandan berkenaan
perlu dibersihkan daripada sebarang sisa kelopaknya. Selepas itu, ia perlu
'dipujuk' dengan mengetuk-ngetuk batang tandan itu ke arah atas dua kali dan
arah ke bawah dua kali.
Tujuan mengetuk berkenaan ialah bagi melonggarkan rongga-rongga saluran
aliran air nira dalam batang tandan berkenaan.
Ketukan pula hendaklah dibuat secara berhati-hati supaya tidak mencederakan
batang tandan berkenaan. Jika ketukan terlalu kuat dan batang tandan tercedera,
nira tidak akan keluar.
Setelah
tandan dipotong, ia akan menitiskan air nira kabung. Tukil digunakan untuk menadah
nira kabung. Kaedahnya sama untuk mengumpul nira kelapa dan nira nipah.
Nira
kabung yang dikumpul di dalam tukil perlu dipungut pagi dan petang. Dahulunya tukil
dibuat menggunakan buluh, tetapi kini banyak pengusaha nira kabung menggunakan bekas
plastik sebagai tukil.
Kualiti nira kabung boleh dikenali berdasarkan warnanya. Air nira
kabung berwarna jernih lebih berkualiti dan sedap rasanya, berbanding yang berwarna
agak kemerahan.
Nira kabung dihasilkan pokok kabung di kawasan tanah kering dikatakan
lebih berkualiti berbanding pokok kabung di kawasan lembah atau tepi sungai.
Nira pokok kabung sama seperti hasil nira pokok palma lain, bezanyanya
hanya dari segi rasa. Yang dikatakan sama ialah nira pokok kabung boleh
dijadikan minuman segar, diproses menjadi gula kabung dan cuka kabung.
No comments:
Post a Comment