Buah
keranji cukup popular. Ada pantun menggunakan perkataan buah keranji yang
sentiasa disebut atau dipantunkan.
Sorong
papan tarik papan, buah keranji dalam perahu, suruh makan engkau makan, suruh
mengaji engkau tidak mahu.
Rasa
buah ini masam-masam manis dan senang untuk dimakan iaitu dengan hanya memicit
kulitnya sahaja sebelum dikemam seperti makan gula-gula.
Keistimewaan buah ini ialah tahan lama sekali gus kurangkan risiko rugi kerana
ia tidak busuk. Dalam istilah botaninya, buah keranji dikenali sebagai dialium
indium.
Buah
keranji mempunyai ukuran diameter kira-kira 2 sentimeter (cm), dibaluti kulit
hitam yang rapuh.
Manakala
isinya berwarna oren pekat kepada warna merah yang mengeluarkan kombinasi rasa
masam manis dan jika diawet boleh bertahan sehingga dua tahun.
Di
Indonesia, buah keranji cukup popular sebagai rempah bertujuan untuk
menimbulkan rasa masam setiap hidangan.
Manakala
di negara-negara Arab pula, mereka percaya buah keranji mampu menurunkan
kolesterol dengan mengamalkan memakan tiga biji sehari. Bekalan keranji diimport dari luar negara, khususnya Indonesia.
No comments:
Post a Comment