Dahulu
kerja-kerja menanam padi sehinggalah menuai dan proses menghasilkan beras
dilakukan secara menual atau tenaga manusia sepenuhnya. Sebab itu dikatakan
sebiji padi atau beras itu amat bermakna.
Pesan
orang-orang tua, jangan tinggalkan walaupun sebiji nasi di pinggan. Jangan
membazir kerana untuk lahirnya sebiji nasi amat sukar. Begitu juga dengan
rezeki lain. Jauhkan sikap membazir dan tidak bersyukur.
Pada
masa dahulu, hendak menabur benih kena tunggu musim hujan. Sekarang ini tarikhnya
telah ditetapkan oleh yang menyediakan sistem perairan seperti KADA di Kelantan
dan MADA di Kedah.
Dahulu,
selepas menabur kena tunggu anak semai membesar dan kemudian kerja-kerja
mencabut anak semaian untuk dipindahkan ke tapak bendang atau sawah.
Anak
padi akan disemai kembali apa yang dipanggil kerja 'cedung' menggunakan 'kaki kambing' atau cara
biasa 'sempit' jari membenamkan akar anak padi ke dalam tanah.
Ketika
proses cedung inilah pokok padi ditanam dalam barisan. Setiap rumpun padi
mengandungi 3 atau 4 pokok anak padi.
Lain
sekarang ini, selepas proses menabur benih, anak padi yang tumbuh akan terus
dibiarkan tumbuh sehingga besar dan berbuah tanpa perlu diubah ke tempat baru.
Jadi, tidak banyak tenaga yang diperlukan.
Apabila
buah padi masak, pada masa dahulu, kena pula buat kerja menuai. Ada dua cara
biasa dilakukan.
Pertama
cara dikerat tangkai dengan menggunakan ketam. Himpunan tangkai padi akan diikat
menjadi satu 'gemar'. Tuaian cara ini biasanya padi itu akan disimpan dengan tangkainya
agar lebih tahan.
Kedua
cara dikerat batang padi dari bawah. Bahagian batang digunakan untuk dipegang ketika
proses 'memukul' tangkai di tempat khas untuk meleraikannya.
Kedua-dua
cara itu tidak lagi dilakukan. Sebaliknya sekarang ini guna jentera penuai padi.
Cepat dan mudah.
Dahulu,
padi yang telah 'dipukul' akan masukkan ke dalam guni dan dibawah pulang. Melalui
batas sawah sehingga ada sejauh 1 atau 2 kilometer sebelum sampai di rumah.
Padi
itu perlu dijemur segera untuk mengelak rosak, terutama padi yang basah akibat hujan
atau terendam dalam air kerana pokok padi rebah akibat diitup angin. Padi dijemur
atas tikar atau belulang lembu.
Sekarang,
padi dituai menggunakan jentera penuai akan terus dibawa ke kilang untuk disimpan
atau terus dimesin untuk menghasilkan beras. Dahulu padi perlu ditumbuk atau dikisar
untuk menanggalkan kulit padi sebelum dipanggil beras.
Tuntasnya,
duhulu dan kini jauh berbeza.
No comments:
Post a Comment