Saturday 23 September 2023

POKOK MELAKA PENGHIAS LANDSKAP

 
Pokok melaka (Phyllanthus emblica) merupakan sejenis tumbuhan yang dipercayai berasal dari Asia. Ia banyak ditanam atau tumbuh liar di Malaysia terutama di negeri Melaka, Perak dan Pulau Pinang.
 
Menurut sejarah, pokok melaka menjadi nama negeri Melaka yang dibuka oleh Parameswara dari Palembang. Ketika tiba di suatu tempat yang boleh bernama, baginda bertanya tentang nama sejenis pokok yang dilihatnya. Apabila pokok itu diberitahu bernama “melaka”, lalu tempat itu dikenali Melaka dan seterusnya digunakan sebagai satu nama kerajaan atau negeri.
 
Sebagai mengingati sejarah ini, beberapa batang pokok melaka ditanam di beberapa tempat di bandar Melaka termasuk di kawasan pelancongan Bandar Hilir.
 
Pokok melaka ialah sejenis pokok yang kecil hingga sederhana di mana ia tumbuh menegak serta banyak cabang. Lazimnya ia mencapai ketinggian antara 6 - 15 meter dan untuk tanaman landskap ia perlu dicantas agar kanopi dan pembentukkan pokok kelihatan menarik.
 
Bentuk daun pokok ini adalah jenis daun mudah dalam tangkai daun berbentuk 'oblong' dengan susunan bertentangan pada tangkai panjang.
 
Warna daun di bahagian pucuk adalah hijau muda dan daun yang telah tua berwarna hijau gelap. Tangkai daun ini lazimnya pendek dan bersusun di dahan dengan susunan tangkai 'alternate'.
 
Daun pokok melaka akan gugur pada musim tertentu dan ini memerlukan pembersihan jika pokok tersebut terlalu besar.  
 
Pokok melaka berbunga dan berbuah sepanjang tahun, tetapi ada musim tertentu bunganya lebih banyak berbanding biasa dan turut menghasilkan banyak buah.
 
Buah melaka berukuran 2 - 3 cm panjang dan hampir tidak bertangkai. Bentuknya seperti buah 'cherry' iaitu hampir bulat, agak dempak (masuk ke dalam) di hujung dan pangkalnya. Terdapat enam garis lurus yang berwarna pucat yang memanjang seolah-olah membahagi buah kepada enam bahagian yang jelas.
 
Buah melaka mempunyai rasa yang sangat pahit dan masam di mana kurang sesuai dimakan segar. Sebelum dimakan, buah melaka elok dijeruk atau dijadikan “sweet candies” iaitu dengan cara mengeringkan atau memasaknya dengan gula.
 
Buah melaka juga dikenal sebagai ‘aonla’ di kalangan orang India.

No comments:

Post a Comment