Thursday 13 February 2020

ETOK SALAI PEDAS


Etok atau etak begitu sinonim dengan masyarakat Kelantan. Etok menjadi kudapan yang menyelerakan. Kebiasannya ia dimakan kosong atau tanpa dimakan bersama-sama makanan lain.

Namun, ada juga menjadikan etok sebagai 'lauk' yang dinikmati semasa makan nasi. Etok menjadi penambah selera kerana rasanya lemak masin manis.

Pada masa dahulu, etok biasanya dijemur di bawah sinaran matahari setelah digaul dengan rempah. Namun, sekarang ini kebanyakan pengusaha etok menyalai di atas api. Cara ini lebih mudah dan dan cepat.

Kalau dahulunya, etak disalai lebih kepada rasa masim. Sekarang ada pilihan bagi peminat etok apabila ada yang berperisa manis atau dipanggil etok manis.

Malah ada juga etok berperisa pedas dan keju. Perisa yang pelbagai ini memberi pilihan kepada penggemar etok untuk menikmatinya dalam perlbagai rasa.

Penyediaan etok pedas ialah dengan mencampurkan lada dengan rempah sebelum etok disalai.

No comments:

Post a Comment