Saturday 26 June 2021

BUAH KECAPI RASA MASAM MANIS

Pokok sentul atau kecapi merupakan pokok hutan yang tergolong dalam kategori pokok buah-buahan nadir di Malaysia. Biarpun dikategori pokok hutan yang tumbuh meliar, dahulu ia ada ditanam di kawasan rumah.

Sekarang ini pokok sentul sukar ditemui. Pokok berhampiran rumah banyak sudah ditebang. Generasi muda jarang mengenalinya.

Sentul atau nama saintifiknya Sandoricum koetjape tergolong dalam famili Meliaceae seperti pokok rambai, langsat dan sentang.

Buah sentul enak dimakan. Buahnya berbentuk bebola, berdiameter 5–7 cm, berwarna kuning keemas-emasan dan berbulu lembut.

Kulit buahnya tebal dan agak liat. Isi buah sentul berulas-ulas, lembut dan berwarna putih seakan-akan isi buah manggis.

Rasanya masam-masam manis dan tidak mudah lekang daripada bijinya.

Selain dimakan segar, buah sentul juga dibuat acar dan jeruk. Kulit buahnya juga boleh dimakan mentah atau dimasak sebagai sayur lemak dan dijadikan lauk.

Buahnya mengandungi vitamin B, C, kalium dan fosforus.

No comments:

Post a Comment