Pokok
sentul atau kecapi merupakan pokok hutan yang tergolong dalam kategori pokok
buah-buahan nadir di Malaysia. Biarpun dikategori pokok hutan yang tumbuh
meliar, dahulu ia ada ditanam di kawasan rumah.
Sekarang
ini pokok sentul sukar ditemui. Pokok berhampiran rumah banyak sudah ditebang. Generasi
muda jarang mengenalinya.
Sentul
atau nama saintifiknya Sandoricum koetjape tergolong dalam famili Meliaceae
seperti pokok rambai, langsat dan sentang.
Buah
sentul enak dimakan. Buahnya berbentuk bebola, berdiameter 5–7 cm, berwarna
kuning keemas-emasan dan berbulu lembut.
Kulit
buahnya tebal dan agak liat. Isi buah sentul berulas-ulas, lembut dan berwarna
putih seakan-akan isi buah manggis.
Rasanya
masam-masam manis dan tidak mudah lekang daripada bijinya.
Selain
dimakan segar, buah sentul juga dibuat acar dan jeruk. Kulit buahnya juga boleh
dimakan mentah atau dimasak sebagai sayur lemak dan dijadikan lauk.
Buahnya
mengandungi vitamin B, C, kalium dan fosforus.
No comments:
Post a Comment