Monday, 1 January 2018

KHASIAT SIRIH CINA MUJARAB UBATI PENYAKIT GOUT

Apa kelebihan, manfaat atau khasiat sirih cina? Kegunaan khasiat sirih cina atau dipanggil juga sirih tanah, sirih laut, sirih pasir, sirih bumi, sirih air, sirih bunian, tumpangan air atau ketumpang amat mujarab merawat gout. Sirih cina mampu mengurangkan paras asid urik di dalam badan. Jadi, sirih cina sesuai dijadikan ubat gout

Sirih cina juga mujarab untuk merawat masalah buah pinggang, darah tinggi, buasir, meredakan batuk, meredakan cirit birit, kencing manis dan mengatasi selsema.

Cara makan sirih cina amat mudah. Anggaplah ia sebagai sayur. Jadi, boleh dimasak dengan pelbagai menu. Sirih cina juga sesuai dibuat ulam dan kerabu. Malah, sirih cina juga boleh dijadikan jus. Memang sedap. 

Jadi, apa tunggu lagi. Jadikan sirih cina sebahagian menu atau jus minuman yang pasti lain dari yang lain. Sirih cina mudah didapati secara percuma. Ada di sekitar kawasan rumah.


Sirih cina biasanya tumbuh di tempat yang lembab seperti di tepi pasu atau longkang. Pokok ini menumpang yang sering dianggap mengganggu atau semak di kawasan sekitar kita. Biarpun telah dibuang atau dicabut, ia akan tumbuh kembali di tempat itu.

Pokok renek tidak berkayu ini memang mudah tubuh. Jadi, tidak perlu ditanam untuk mendapat hasilnya. Melainkan, jika kita ingin mendapat bekalan yang lebih segar dan bersih berbanding yang tumbuh di tepi longkang.

Amalkan memakan sirih cina untuk kesihatan. Mudah diperoleh dan percuma. Namun, khasiatnya banyak.

No comments:

Post a Comment