Buah
pisang kaki tiada kaitan dengan pokok pisang yang diketahui umum. Buah pisang kaki
atau persimmon atau nama lainnya kesmak semakin mendapat sambutan di Malaysia.
Buah
pisang kaki banyak diimport dari China itu berasa manis dan enak selain kaya
dengan vitamin A, mineral dan antioksida yang penting untuk kesihatan.
Menurut
satu kajian, pisang kaki atau lebih dikenali orang Cina sebagai 'buah dewa'
ditanam di China sejak beradab-abad lalu sebelum ia disebarkan ke beberapa buah
negara di Asia Timur seperti Jepun dan Korea dan kemudiannya diperkenalkan ke
California, Amerika Syarikat, selatan Eropah serta Brazil pada pertengahan abad
ke-19.
Statistik
menunjukkan negara China merupakan pengeluar utama buah pisang kaki di dunia.
Pada tahun 2000, China menghasilkan 1.615 juta tan buah pisang kaki dan jumlah
itu meningkat kepada hampir 1.9 juta tan pada tahun 2005.
Buah
yang dihasilkan dari pokok dan bukannya yang menjalar atau dari ubi. Malahan
bentuk buahnya langsung tidak ada rupa pisang. Tidak diketahui bagaimana nama 'pisang'
boleh timbul pada buah tersebut.
Buah
ini berwarna kuning dan apabila masak ianya berwarna ke merah-merahan. Semakin
merah buahnya maka semakin manis rasanya.
Selain
rasa sedap, buah pisang kaki kaya khasiat dan kadar kalori yang rendah.
Buah
pisang kaki memiliki kandungan nutrisi seperti vitamin A, vitamin C, vitamin E,
vitamin K, karbohidrat, serat, protein, kolin, niasin, tiamin, riboflavin,
piridoksina, asid folik, kalium, kalsium, tembaga, zat besi, magnesium, mangan,
fosfor, beta-karotena, zink dan likopen.
Antara
khasiat buah ini ianya boleh menurunkan tekanan darah tinggi, meningkat
pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori, mengatasi masalah sembelit dan
meredakan sedu.
Buah
ini juga amat baik untuk paru-paru dan jantung. Bentuk buah ini pelbagai ada
yang berbentuk bulat dan ada yang berbentuk leper sedikit dan ada berbentuk
bujur.
Manakala
rasanya juga juga ada yang sangat manis dan ranggup sementara ada juga yang
rasa sedikit masam dan pahit. Buah ini ada yang sedap dimakan mentah dan
ada yang dibuat buah kering yang juga sangat manis.
Apabila
dikeringkan di sekeliling buah ini akan terbentuk serbuk putih yang terdapat
pada permukaan buah yang rasanya manis kerana mengandungi manitol, glukos dan
vitamin C,
Di Jepun kajian juga dilakukan ke atas daun,
batang dan juga buah yang busuk untuk dijadikan produk lain yang berguna kepada
manusia.
No comments:
Post a Comment