Saturday, 22 July 2023

BUKIT LARUT LOKASI ISTIRAHAT TERKENAL

 
Bukit Larut menjadi lokasi pilihan pengunjung di Taiping untuk menikmati suasana suasana dan pemandangan menarik dari puncak setinggi 1250 meter dari paras laut. Sebenarnya dengan ketinggian melebihi 1250 meter telah melayakkan Bukit Larut dipanggil atau mendapat status “gunung”.
 
Bukit Larut yang terletak 10 kilometer ke barat daya dari Taiping yang tenang, dahulunya dikenali dengan nama Maxwell Hill. Bukit Larut telah dijadikan kawasan pelancongan atau tempat penginapan pegawai Inggeris sejak 1884. Bukit Larut adalah stesen bukit tertua di Malaysia.
 
Suhu di Bukit Larut dianggap sejuk berbanding tempat lain dengan ketinggian sama. Suhu di Bukit Larut sekitar 10°c-25°c .
 
Hendak naik ke puncak Bukit Larut boleh menggunakan perkhidmatan jip. Kalau yang “kuat” boleh hiking dengan jarak kira-kira 13 kilometer. Hiking dengan santai dalam cuaca dingin dan menyegarkan.
 
Perkhidmatan jip disediakan bermula di kaki bukit. Ia bertolak setiap jam dari jam 0700 hingga 1800. Masa perjalanan sehala kira-kira 30 minit. pagi. Pemandu jip sangat berpengalaman memandu dalam keadaan jalan yang banyak belok patah. Oleh itu, bersiaplah jika anda mengalami penyakit perjalanan.
 
Biarpun telah lama dibuka, Bukit Larut hampir tidak berkembang seperti pusat peranginan tanah tinggi lain yang ada di negara kita seperti Cameron atau Genting. Ia mengekalkan lebih banyak suasana stesen bukit kolonial, dengan banglo sederhana, ramah, kebun yang diusahakan dengan teliti, dan suasana tenang.
 
Di puncak, pengunjung berpeluang menikmati pemandangan Pantai Barat Semenanjung yang menakjubkan. Pada hari yang cerah, boleh melihat garis pantai yang membentang dari Pulau Pangkor ke Pulau Pinang.

Bukit Larut dipenuhi dengan dedaunan malar hijau, flora dan fauna yang berwarna-warni. Pengunjung dapat melihat banyak bunga mawar, dahlia, bunga aster, pansies, petunias, lupin dan marigold yang tumbuh segar. Bagi peminat burung, lokasi yang menjadi tumpuan di Bukit Larut ialah di Gunung Hijau.

No comments:

Post a Comment